Componist (NL)

Toen hij tien jaar oud was is Frederic Voorn gaan componeren. Zijn vroegste pianowerken voerde hij uit bij zijn eerste concerten. Ondanks deze vroege start had hij niet de behoefte om compositie te gaan studeren aan het conservatorium. De pianostudie vroeg alle aandacht. Als componist is hij grotendeels autodidact.

Aanvankelijk componeerde hij veel in opdracht: op verzoek schreef hij fuga’s, arrangeerde orkestwerken voor piano en andersom. Vanwege drukke andere werkzaamheden was het componeren lange tijd een bijzaak, maar vanaf 2005 is Frederic Voorn er meer aandacht aan gaan geven. In dat jaar ontstonden de Pièces simples et naturelles, een vijfdelige pianocyclus die in 2008 door de componist voor het eerst werd uitgevoerd. De Sarabande uit deze cyclus werd in 2005 in de radio en televisiespotjes van Stichting Pink Ribbon gebruikt, een organisatie die zich bezig houdt met de bestrijding van borstkanker (soundbite).

In 2006 componeerde Frederic Voorn een strijkkwartet, dat twee jaar later in Amerika voor het eerst werd uitgevoerd door het Kilbourne String Quartet. De Nederlandse première in 2010 werd verzorgd door het Roemeense Ad Libitum Quartet (soundbite). In 2016 werd het Strijkkwartet bewerkt voor strijkorkest en kreeg het de titel Three Movements for String Orchestra. Dit werk zal eind 2016 in Florida. Amerika voor het eerst worden uitgevoerd.

In 2015 ging de Suite La forêt perdue voor piano in Felix Meritis in Amsterdam in première. In 2016 componeerde Frederic Voorn een Pianosonate en dit werk zal eind 2016, samen met de Pièces simples et naturelles en de Suite La forêt perdue, op CD verschijnen.

Een belangrijk deel van Frederic Voorn’s oeuvre bestaat uit koormuziek. Voor het kamerkoor Babylon schreef hij diverse werken, zoals de Zwei Goethe Lieder uit 2010, Die Gedanken sind Frei uit 2012 en het madrigaal Zefiro torna uit 2014. Voor het mannenkoor Cantiflora arrangeerde hij verschillende werken van Nederlandse componisten, zoals Bernard Zweers en Johannes Viotta en in 2015 schreef hij voor Cantiflora het lied Ja vas loebil op een gedicht van Poesjkin. Voor Babylon arrangeerde hij de Fuga in Es majeur uit het Tweede Boek van Das Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach.

Frederic Voorn werkt momenteel aan een opera over Sergei Diaghilev.