Schrijver-Lector (NL)

Frederic Voorn geeft regelmatig lezingen over verschillende muzikale onderwerpen. In 1988 gaf hij in Amerika enkele lezingen over het pianowerk V Mlach (In de mist) van Leoš Janácek. In Nederland gaf hij concertlezingen over de vroege pianosonates van Beethoven, het breukvlak barok-klassiek, de pianosonates van Haydn en over de Goldberg Variationen van Bach. In 2012 gaf hij drie concertlezingen over het impressionisme in de Hermitage van Amsterdam en in 2015 zal hij dit ook gaan doen in Musis Sacrem van Arnhem en voor de Volksuniversiteit van Laren.

Als schrijver levert Frederic Voorn regelmatig een bijdrage aan diverse bladen. Voor Akkoord Magazine schreef hij de rubriek Noot voor Noot over allerlei muzikaal-technische en historische onderwerpen, zoals de Picardische terts, de harmonie der sferen, de geschiedenis van de tafelpiano en de gelijkzwevende stemming. Voor Piano Wereld Magazine schreef hij jarenlang over onderwerpen uit zijn radioprogramma Pianistenuur. Momenteel verzorgt hij in dit blad de rubriek Meesters, over legendarische pianisten uit heden en verleden. Voor het Bulletin en het Tijdschrift van de Franz Liszt Kring heeft hij verschillende artikelen geschreven. In 2015 verschijnt er in het Russisch een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift van het Conservatorium van Kazan.

Frederic Voorn heeft programmatoelichtingen geschreven voor de ZaterdagMatinee, een concertserie in het Concertgebouw van Amsterdam, en in Intrada, het huisorgaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voor verschillende CD’s verzorgde hij de begeleidende teksten. Een langlopend project is het schrijven van een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten, getiteld Ebony & Ivory, A History of Pianos and Pianists.